Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може працівник, який виїхав із зони бойових дій, призупинити трудовий договір – пояснює Держпраці

Реклама

В Східному міжрегіональному управлінні Держпраці відповіли роботодавцям, чи може працівник тимчасово призупинити дію трудового договору, якщо він виїхав із зони бойових дій.

Виходимо з того, що призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону № 2136).

Дію трудового договору можна призупинити у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

При виникненні обставин, внаслідок яких працівник абсолютно не може виконувати свої трудові обов'язки (через обставини, які склалися у самого працівника, чи через ситуацію, яка склалася у роботодавця внаслідок введення воєнного стану), кожна зі сторін угоди (як роботодавець, так і працівник) може бути ініціатором призупинення його дії. Призупинити дію трудового договору можливо як з усіма працівниками, так і з окремим працівником.

Якщо призупинити дію трудового договору бажає працівник, то він надає роботодавцю відповідну заяву про це у будь-який можливій формі. Це може бути електронний документ, тобто, заява, підписана ЕЦП або лист в електронній пошті, фото заяви, надіслане на телефон, тощо. Надалі, за можливості, потрібно буде надати роботодавцю паперовий оригінал заяви.

На підставі отриманої заяви роботодавець видає наказ про призупинення дії трудового договору з таким працівником та надсилає працівнику цей наказ для ознайомлення будь-яким доступним засобом телекомунікаційного зв'язку.

Додатково ознайомтеся із матеріалом «Призупинення дії трудового договору: підстави та порядок документального оформлення».

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини