Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прогресивна шкала ПДФО та ЄСВ на період воєнного стану — законопроєкт

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 7406 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо підтримки роботодавців та працівників в умовах воєнного стану””.

Законопроєкт передбачає введення прогресивної ставки оподаткування доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику у формі заробітної плати (включаючи основну та додаткову зарплату та інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, відповідно до Закону України «Про оплату праці») у зв'язку з трудовими відносинами (далі - заробітна плата).

Як це має відбуватися - давайте подивимося:

1) якщо зарплата працівника від одного роботодавця не перевищує 5 мінімальних зарплат за календарний місяць, то ставка ПДФО становить 9% від нарахованоїзарплати;

2) якщо зарплата від одного роботодавця перевищує 5 мінімальних зарплат за календарний місяць, але не перевищують 10 мінімальних заробітних плат, то до суми перевищення над базою оподаткування в розмірі 5 мінзарплат застосовується ставка податку становить 18% відсотків;

3) якщо зарплата платника від одного роботодавця перевищує 10 мінімальних зарплат за календарний місяць, то ставка податку становить 25% до суми перевищення над базою оподаткуванняу розмірі 10 мінзарплат.

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Подібним чином планують змінити і порядок нарахування ЄСВ:

1) якщо сума зарплати не перевищує 5 мінімальних заробітних плат за календарний місяць, то ставка ЄСВ становить 11% від такої зарплати, але не нижче розміру мінімального страхового внеску;

2) якщо сума зарплати перевищує 5 мінімальних зарплат за календарний місяць, але не перевищує 10 мінімальних зарплат, то ЄСВ становить 22% та застосовується до суми перевищення над базою оподаткування в розмірі 5 мінзарплат;

3) якщо сума зарплати перевищує 10 мінімальних зарплат за календарний місяць, то ЄСВ становить 29% і застосовується до суми перевищення над базою оподаткуванняу розмірі 10 мінзарплат.

Зазначені правила в оподаткуванні заробітної плати планують ввести в дію уже з 1 липня 2022 року. При цьому планують їх застосовувати лише на період воєнного стану.

Як бухгалтеру та кадровику автоматично дізнаватися про зміни воєнного часу? У рішенні LIGA360:Бухгалтер. Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано. Замов рішення прямо сьогодні за акційною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини