Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Втрата первинних документів через бойові дії зумовлює обов’язок повідомити податкову службу

Реклама

Спеціальні правила, які вимагають підтвердження даних, визначених у податковій звітності платника податків/податкового агента, у разі втрати ним первинних документів через бойові дії та окупацію, встановлені пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Про це нагадали в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

При втраті та/або неможливості вивезення первинних документів до органу ДПС продають в довільній формі повідомлення, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером. В ньому вказують обставини, які призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік документів (за можливості - із зазначенням реквізитів).

Після подання такого повідомлення запроваджується мораторій на документальні перевірки щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

Якщо після подання повідомлення про неможливість вивезення первинних документів стане відомо про втрату таких документів, тоді платник податків/податковий агент зобов'язаний подати до органу ДПС повідомлення про втрату первинних документів із зазначенням обставин такої втрати.

При цьому доводити відсутність підстав для застосування платником податків/податковим агентом спеціальних правил для підтвердження даних, визначених у податковій звітності, передбачених пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, повинен податковий орган.

Якщо відмовлено у застосуванні пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, то податковий орган не пізніше одного місяця з дати отримання відповідного повідомлення від платника податків/податкового агента видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови.

Також дізнайтеся, чи можна на час війни документацію підприємства вивезти за кордон? Отримай якісну аналітику в умовах воєнного стану. Видання LIGA ZAKON надаються зі знижкою 10% при оплаті від 6 місяців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини