Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОН висловилося про дистанційну роботу вчителів за кордоном

Реклама

В МОН розглянули запит ЦК Проспілки працівників освіти і науки та пояснили сферу застосування постанови КМУ «Деякі питання організації роботи працівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану» від 26.04.2022 р. № 481.

В цьому документі вказано, що на період воєнного стану для працівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки за рішенням виконавчого органу або керівника суб'єкта господарювання може запроваджуватися дистанційна робота за наявності організаційної і технічної можливості для виконання їх обов'язків.

Натомість робота працівників та керівників суб'єктів господарювання за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

Якщо ж працівники суб'єкта господарювання перебувають в робочий час поза межами робочого місця в Україні, без рішення керівництва, або перебувають в робочий час за кордоном, за винятком перебування у відрядженні, оформленому в установленому порядку, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону.

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Обов'язок виконувати цю постанову покладено на керівників суб'єктів управління об'єктами державної власності.

Суб'єктами господарювання державного сектора економіки є суб'єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб'єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50% чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб'єктів.

Реєстр (перелік) таких суб'єктів господарювання із інформацією про суб'єктів управління розміщений на офіційному вебсайті Фонду державного майна України.

Тож МОН зробило висновок, що усі юридичні особи, інформація про яких розміщена у зазначеному реєстрі, є суб'єктами господарювання державного сектору економіки.

Водночас у міністерстві відзначають, що держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти.

Тож, якщо заклад освіти є в переліку суб'єктів господарювання державного сектора економіки, тоді вимоги Постанови № 481 на нього поширюються. Якщо він у ньому відсутній, то дотримуватися її умов не потрібно. На це вказував Освітній омбудсмен України.

Джерело: лист МОН від 24.05.2022 р. № 1/5500-22.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини