Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи штрафують в період війни за несвоєчасне повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу

Реклама

Роботодавці повинні згідно ч. 3 ст. 24 КЗпП повідомляти орган ДПС про прийняття працівників на роботу.

За неподання такого повідомлення передбачений штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати за кожного працівника, стосовно якого скоєно це порушення.

Однак в Східному міжрегіональному управлінні Держпраці звернули увагу, що листом від 28.08.2022 р № 2024/02.0-7.1 Торгово-промислова палата України засвідчила форс мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію рф проти України, що стало підставою введення воєнного стану.

Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили (ч. 1 ст. 617 ЦКУ).

Однак таке звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання внаслідок форс-мажорних обставин (непереборної сили) не звільняє від виконання самого зобов'язання. Тому подати повідомлення про прийняття на роботу все одно доведеться.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Після того, як відновлять інспекційні відвідування, під час яких будуть розглядатися обставини, що спричинили порушення, буде надано достатньо часу на їх усунення.

Про те, як захиститися від штрафу, якщо роботодавець не подав повідомлення про прийняття на роботу працівника під час війни, йшлося у новині за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини