Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець не подав повідомлення про прийняття на роботу працівника під час війни — як захиститися від штрафу

Реклама

Держпраці у листі від 28.03.2022 р. № 1340/4/4.1-зв-22 роз'яснила, як діяти роботодавцю, якщо через війну із незалежних від нього обставин, не можна подати до органів ДПС чи її територіального органу повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Спершу нагадали, що повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізособою та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платника ЄСВ до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті. Зробити це потрібно засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

Але якщо у роботодавця відсутні технічні можливості подати повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту засобами електронного зв'язку в електронній формі, то таке повідомлення подається у формі документа на папері разом з копією в електронній формі.

У Держпраці зазначили, що у разі відсутності можливості у роботодавця, із незалежних від нього обставин, подати до органів ДПС повідомлення про прийняття працівника на роботу роботодавець повинен мати підтвердження намагання вчинити такі дії. Це означає, що роботодавець повинен зафіксувати інформацію про те, як він намагався подати повідомлення, а також те, що саме цьому завадило. На нашу думку, оформити таке підтвердження слід документально (склавши акти чи довідки).

Воєнний стан потребує оперативного пошуку інформації. Керівникам, юристам, бухгалтерам та hr-фахівцям як ніколи важливо встигати за змінами. У LIGA360 створений спеціальний блок з важливими даними: законодавство, економічні новини, відповіді експертів. Замовляйте систему на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини