Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС оштрафувала на 4,2 млн грн за фіктивну довідку про резидентність Кіпру, яка дозволили знизити податки

Реклама

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків вказало на рішення Верховного Суду, де податківцями доведено безпідставне застосування зменшеної ставки оподаткування при виплаті пасивних доходів нерезиденту. В цій справі суд підтвердив правомірність донарахування податку у сумі 4,2 млн грн.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Податкове рішення складено за результатами планової перевірки за 2015-2019 роки, якою виявлено порушення податкового законодавства, зокрема, при застосуванні норм міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування.

Податковий агент може самостійно застосувати, зокрема, зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором, при виплаті доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу та резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Водночас вказані норми можна застосовувати лише за умови надання нерезидентом довідки, яка підтверджує, що він є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Проте довідка, надана платником, викликала у податківців сумніви щодо її легальності.

Тому ДПС надіслало спеціальний запит до компетентного органу Республіки Кіпр. Відповідь свідчила, що документи про статус податкового резидента, які є підставою для застосування положень Конвенції про уникнення оподаткування, а саме звільнення від оподаткування, податковими органами Кіпру не видавались.

Це свідчило, що підприємство неправомірно скористалось пільгою при оподаткуванні пасивних доходів нерезидента та занизило податок на доходи нерезидента на 3,3 млн грн, оскільки застосована ставка податку 2 %, замість необхідної 15 %.

Також суд зробив висновок щодо належності та допустимості доказів, легалізації листів компетентних органів, які надсилаються у рамках обміну інформацією на підставі угод України про уникнення подвійного оподаткування та Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах.

Зміни оподаткування й бухобліку, податкові зобов?язання під час війни, особливості подання звітності - всі документи подано зручними блоками й систематизовано в LIGA360:Бухгалтер. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини