Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судова практика Верховного Суду із питань оподаткування в умовах війни

Реклама

Верховний Суд оприлюднив огляд судової практики, яка стосується оподаткування в умовах воєнного стану.

В огляді містіться рішення ВС із питань ЄСВ, ЗЕД, податкових зобов'язань, земельного податку і орендної плати, відповідальності платника, процесуальних питань.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Серед висновків суду:

1. Неподання платником податкової звітності з ПДВ, що зумовлене настанням обставин непереборної сили та підтверджується належним сертифікатом ТППУ та відповідно до ст. 10 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов'язань, а також застосування до особи передбачених пп. «г» п.184.1 ПКУ негативних наслідків у вигляді анулювання реєстрації платником ПДВ є необґрунтованим.

2. Установлення причиново-наслідкового зв'язку між обставинами непереборної сили з виникненням податкового боргу (тобто визнання його безнадійним) є компетенцією суб'єкта владних повноважень за результатами розгляду заяви платника. Ці обставини впливають на право платника бути звільненим від виконання обов'язку щодо погашення податкового боргу шляхом його списання.

3. Неодноразове намагання платника, що здійснив перереєстрацію з неконтрольованої території до контрольованої території України, яка належить до території проведення АТО, зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригувань у межах установлених граничних строків, а потім безпідставне їх неприйняття контролюючим органом свідчить про відсутність протиправної бездіяльності платника податків і виключає склад податкового правопорушення.

Зміни оподаткування й бухобліку, податкові зобов?язання під час війни, особливості подання звітності - всі документи подано зручними блоками й систематизовано в LIGA360:Бухгалтер. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини