Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Технічні проблеми ДПС із відкриттям документів не можуть стати причиною «блокування» податкової накладної

Реклама

Платник ПДВ та податковий орган з'ясували в суді спір з приводу необґрунтованого зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в ЄРПН.

Йдеться про рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 04.07.2022 р. у справі № 120/236/22-а.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM. Бажаєте отримати доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Позивач пояснив суду, що отримавши повідомлення про зупинення реєстрації спірної податкової накладної, контролюючому органу було направлено вичерпні пояснення та документи, що підтверджують реальність фінансово-господарських операцій, за наслідками яких була складена та направлена для реєстрації податкова накладна.

Проте представник податкового орану стверджував, що всі додатки до повідомлення, надіслані позивачем на підтвердження реальності здійснення операції, не відкривалися.

Тому, на думку органу ДПС, неможливість відкриття документів, надісланих позивачем, унеможливлює з'ясування фактичних обставин здійснення фінансово-господарської операції. Тож спірне рішення вважав обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам закону.

Однак суд доводи про те, що документи надані позивачем разом з поясненнями не відкрилися для перегляду, не заслуговують на увагу, оскільки податковий орган не надав належних доказів з яких можливо встановити такі обставини.

Суд звертає увагу, що матеріально-технічне забезпечення діяльності комісії контролюючого органу здійснює контролюючий орган, у якому утворена така комісія та технічні проблеми щодо можливості/неможливості відкриття поданих документів у визначеному податковим органом порядку та форматі не можуть бути підставою для відмови у реєстрації податкової накладної.

Тому, думку суду, у разі технічного збою у роботі електронної системи, внаслідок чого контролюючий орган не зміг відкрити для перегляду жоден з отриманих документів, він зобов'язаний був повідомити про це платника податків, надіславши відповідне повідомлення. Доказів того, що податковий орган повідомляв позивача про неможливість відкриття документів та/або пропонував направити їх повторно з метою дослідження у повному обсязі суду надано не було.

Тож недотримання податковим органом вимог законодавства на етапі зупинення реєстрації податкових накладних щодо оформлення квитанцій прямо вказує на те, що рішення, які прийнято на наступному етапі, тобто рішення комісії про відмову у реєстрації податкової (них) накладної (них), теж не є законними.

Липень - час спростити роботу бухгалтера. Тільки до Дня бухгалтера LIGA ZAKON надає знижку на ІТ-платформу LIGA360 для вирішення робочих завдань. Придбайте тариф "Професійний" та "Преміум" зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини