Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна самостійно нарахувати та сплатити штраф за несвоєчасну сплату податку

5 серпня 2022, 13:40
1295
0
Реклама

Самостійне нарахування та сплата штрафних санкцій за затримку термінів сплати грошових зобов'язань платником податків ПКУ не передбачено. Це висновується з роз'яснення ДПС із категорії 132.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Податківці також нагадали: нарахування штрафних санкцій у разі порушення суб'єктом господарювання термінів сплати грошових зобов'язань здійснюється контролюючими органами в порядку та розмірах, передбачених ПКУ.

Відповідно до п. 86.8 ПКУ, податкове повідомлення-рішення приймається в порядку, передбаченому ст. 58 ПКУ, керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків, його представнику або особі, яка здійснювала розрахункові операції, акта перевірки, та надсилається (вручається) платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Згідно з п. 124.1 ПКУ у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання (крім грошового зобов'язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

Лише обрана інформація для бухгалтерів - в рішенні LIGA360. Інструменти для контролю змін воєнного часу, аналітичні видання, роз?яснення експертів. Замовляй LIGA360:Бухгалтер прямо сьогодні, щоб не загубитися в інформаційному потоці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини