Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи треба буде сплачувати підвищену ставку єдиного податку після автоматичного повернення із пільгової ставки 2% на загальну

Реклама

В ДПС пояснили, чи застосовується ставка у подвійному розмірі до суми перевищення доходу, отриманого юрособою - платником ЄП третьої групи, яка на період воєнного стану перебувала на спрощеній системі зі ставкою 2%, після автоматичного повернення на систему оподаткування, яка застосовувалась до початку воєнного стану та чи необхідно перейти на сплату інших податків та зборів.

Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники ЄП третьої групи, які на день припинення або скасування такого стану використовували ставку 2%, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання цієї пільгової ставки, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання ставки 2% (абзац 1 пп. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ).

Після автоматичного повернення юридичної особи на третю групу ЄП за ставкою, яка застосовувалась до дати обрання спрощеної системи зі ставкою 2%, до суми граничного обсягу доходу, визначеного пп. 3 п. 291.4 ПКУ, не включають дохід, отриманий юридичною особою - платником ЄП третьої групи під час використання нею пільгової ставки 2%.

LIGA360:Підприємець - твій помічник в мінливому бізнес-середовищі. Знай про зміни й нововведення воєнного часу, подавай звітність в пару кліків, читай галузеві новини. Придбай рішення прямо зараз.

Ставку у подвійному розмірі 6% або 10% застосовує юридична особа - платник ЄП третьої групи до суми перевищення обсягу доходу (1167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року), отриманого у період перебування на спрощеній системі зі ставкою 3% або 5% доходу.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 108.01.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини