Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агробізнес просить Мінекономіки розширити можливості для бронювання працівників

Реклама

Аграрний бізнес просить дозволити бронювання своїх працівників підприємствами, що забезпечують функціонування національної економіки та системи життєдіяльності населення в особливий період без вимоги щодо виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

Із ініціативою про зміни до законодавства звернулась Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” до Мінекономіки.

Склалася ситуація, коли деякі підприємства не можуть бронювати персонал у зв'язку з відсутністю укладених мобілізаційних завдань. Підприємства галузі здійснювали попередні спроби контактувати з посадовими особами ряду обласних військових адміністрацій, що відповідають за мобілізаційну роботу, та отримати відповідну інформацію щодо встановлення мобілізаційних завдань. Проте не всім їм вдалося отримати запитувану інформацію, або ж для ресурсних компаній (насіннєвого, агрохімічного секторів і виробників та постачальників сільськогосподарської техніки) загалом немає таких завдань, що унеможливлює планування подальшої діяльності підприємств.

Однак аграріям потрібно мати гарантії від держави щодо можливості їхнього функціонування, а для цього потрібно мати як всі необхідні матеріальні ресурси, так і кваліфікованих кадрів.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Тому при оновлені процедури бронювання потрібно звернути увагу на такі ключові моменти:

1. Дозволити бронювати працівників, що не проходили військову службу.

2. Передбачити, що підлягають бронюванню усі, незалежно від віку, військового звання та ВОС керівники та заступники керівників, до числа яких включаються уповноважені представники суб'єкта. Адже дані категорії працівників є ключовими особами від яких залежить подальше функціонування підприємств.

3. Необхідно чітко зафіксувати, що надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації терміном саме на 6 місяців задля уникнення додаткових зловживань та трактувань.

4. В оновленому механізмі має бути зазначено, що витяг з наказу про бронювання не потребує додаткових підтверджень та печаток і є єдиним та достатнім підтвердженням відстрочки від призову на 6 місяців;

5. Врегулювати питання дефіцитних спеціальностей та посад, які не є визначальними для забезпечення сталого функціонування підприємства, установи, організації та дозволити підприємству самому чи через профільне міністерство приймати рішення щодо віднесення до таких категорій.

6. Дозволити бронювати 70% від персоналу.

7. Підтримати ідею “єБронювання”, створення Реєстру заброньованих та діджиталізацію процедури бронювання.

8. Передбачити чіткі терміни розгляду Пропозицій по бронюванню: від їх подачі до отримання витягів з наказів.

Окрім того, найважливіше надати можливість підприємствами бронювати своїх працівників без обов'язкової наявності укладених договорів про виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

Також читайте:

- Мінекономіки вказало, як продовжити строк відстрочки для заброньованих працівників;

- Мінагрополітики перерахувало часті помилки у поданнях на бронювання працівників;

- Розбронювання працівників: повідомлення Мінагрополітики.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Тільки у серпні отримай 5 робочих місць всього за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини