Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи нараховується самоштраф при уточнення податкової звітності за періоди до 24.02.2022 року

Реклама

Податківці вказали, чи нараховують платники податків штраф та пеня при заниженні податкового зобов'язання у поданій податковій звітності, граничні терміни подання якої припадали на період до 24.02.2022 року, якщо їх самостійно виправляють шляхом подання уточнюючої податкової звітності упродовж періоду воєнного стану.

Якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, які містяться у раніше поданій ним податковій декларації, тоді він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абз. 1 п. 50.1 ПКУ).

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, зокрема, надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Ексклюзивна пропозиція LIGA360:Бухгалтер - 2 за ціною 1! Купуєте рішення LIGA360 - обираєте ще одне у подарунок. Дізнайтеся про акційну пропозицію серпня за посиланням.

Однак абз. 6 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ передбачає, що у разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Тож, якщо платник податків занизив податкове зобов'язання у податковій звітності, граничні терміни подання якої припадали на період дії до 24.02.2022 року, та подає уточнюючу податкову звітність до такої звітності упродовж воєнного стану, то такий платник нараховує штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню відповідно до пп. 129.1.3 і абз. 3 п. 129.4 ПКУ.

При цьому платники ПДВ, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбачених п. 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов'язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ (абз. 7 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ).

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 201.09 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини