Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орендодавець реєструється платником ПДВ: як нарахувати податкові зобов'язання за придбані комунальні послуги

11 серпня 2022, 17:50
361
0
Реклама

ДПС повідомляє: якщо при постачанні послуг із оренди нерухомості перша подія (отримання попередньої оплати) відбулася до дати реєстрації орендодавця як платника ПДВ, а друга подія відбулася після такої реєстрації, то об'єкта оподаткування ПДВ та, відповідно, обов'язку щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ і складання податкової накладної за такою операцією у орендодавця не виникає.

Якщо придбані орендодавцем з ПДВ комунальні послуги використовувалися виключно в неоподатковуваних ПДВ операціях, зокрема в операції орендодавця з постачання послуг із оренди нерухомості, яка не була об'єктом оподаткування ПДВ, оскільки перша подія (отримання попередньої оплати) за такою операцією відбувалася до дати реєстрації орендодавця як платника ПДВ, то у орендодавця виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ.

Як бухгалтеру автоматично дізнаватися про зміни воєнного часу? У рішенні LIGA360:Бухгалтер. Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано. Замов рішення прямо сьогодні за акційною ціною.

Якщо придбані орендодавцем з ПДВ комунальні послуги частково використовувалися в оподатковуваних ПДВ операціях, а частково в неоподатковуваних ПДВ операціях, зокрема в операції орендодавця з постачання послуг із оренди нерухомості, яка не була об'єктом оподаткування ПДВ, оскільки перша подія (отримання попередньої оплати) за такою операцією відбувалася до дати реєстрації орендодавця як платника ПДВ, то у орендодавця виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, встановленими п. 199.1 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПС від 02.02.2022 р. № 281/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини