Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці розповіла про випробування при прийнятті на роботу в період війни

Реклама

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування для перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування вказується в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Цього вимагає ст. 26 КЗпП

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з профспілкою, - 6 місяців. У разі прийнятті на роботу робітників випробування не може перевищувати одного місяця.

Також в ст. 26 КЗпП наведено перелік категорій працівників, випробування для яких не встановлюють при прийнятті на роботу.

До того ж випробування не передбачене при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Однак норми законодавства про працю в умовах воєнного стану діють з урахуванням вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ. Він передбачає, що при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Джерело: повідомлення Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини