Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки пояснило, як укладаються трудові договори із нефіксованим робочим часом

Реклама

Починаючи із 10.08.2022 року роботодавці можуть укладати трудові договори з нефіксованим робочим часом, які унормовані Законом України від 18.07.2022 р. № 2421-IX.

Мінекономіки розмістило роз'яснення - коментар із поясненнями до цього Закону.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Фахівці міністерства пояснюють, що на відміну від звичайного трудового договору, яким встановлює обов'язок роботодавця забезпечити працівника роботою на постійній основі та обов'язок працівника бути постійно присутнім на робочому місці відповідно до встановленого графіку роботи, трудовий договір з нефіксованим робочим часом (ТДНЧ) передбачає виконання роботи за нестандартних умов праці. Тобто роботодавець надає і оплачує роботу, а працівник її виконує - лише за наявності такої роботи.

ТДНЧ може використовуватися у тих випадках, коли у роботодавця виникає потреба у залученні до праці осіб на нерегулярній основі для виконання тих чи інших робіт, які носять непостійний, але повторюваний характер.

Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.

При визначенні допустимої кількості ТДНЧ до загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець, необхідно включати, зокрема, і ті ТДНЧ, які будуть укладені.

Наприклад, якщо у роботодавця перед укладенням ТДНЧ працює 36 працівників за звичайними трудовими договорами, то такий роботодавець може укласти 4 ТДНЧ, оскільки в такому випадку загальна чисельність його працівників становитиме 40 осіб ((36+4)*10%=4).

Однак не можна при визначенні частки 10% округлювати кількість працівників, які можуть працювати за ТДНЧ, до більшого цілого числа.

Наприклад, якщо загальна кількість трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець становить 17 осіб, то такий роботодавець може укласти не більше 1 ТДНЧ ((17+1)*10%=1,8), тому що для можливості укласти 2 ТДНЧ загальна кількість трудових договорів повинна становити щонайменше 20 (20*10%=2).

Також регламентується максимальні межі встановлення базових годин та днів, які встановлюються у ТДНЧ. При цьому сторони мають повну свободу у встановленні цих інтервалів в межах максимальних норм.

Наприклад, це можуть бути як 3 дні на тиждень по 12 годин на день (загалом 36) або 5 днів на тиждень по 8 годин на день (загалом 40 годин). При цьому мінімальна тривалість робочого часу працівника, яка може бути встановлена у ТДНЧ становить не менше 32 годин на місяць.

Для працівника передбачені гарантії щодо права відмовитися від виконання роботи, якщо роботодавець вимагає виконання роботи:

- поза межами базових днів та годин, встановлених ТДНЧ;

- в межах базових днів та годин, встановлених у ТДНЧ, але повідомив про це працівника із порушенням мінімальних строків повідомлення, визначених у ТДНЧ;

- в межах базових днів та годин, встановлених у ТДНЧ, але працівник перебуває в стані тимчасової непрацездатності, засвідченої в установленому порядку;

- в межах базових днів та годин, встановлених у ТДНЧ, але працівник залучений до виконання державних або громадських обов'язків.

Ексклюзивна пропозиція LIGA360:Бухгалтер - 2 за ціною 1! Купуєте рішення LIGA360 - обираєте ще одне у подарунок. Дізнайтеся про акційну пропозицію серпня за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини