Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Додаткова відпустка за роботу за екраном комп’ютера: Мінекономіки пояснило умови

Реклама

За особливий характер праці працівникам можуть надавати щорічні додаткові відпустки (ч. 1 ст. 76 КЗпП, п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про відпустки").

Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (далі - Список) затверджено постановою КМУ від 17.11.1997 р. № 1290.

В п. 58 розділу XXII "Загальні професії за всіма галузями господарства" Списку для працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, і яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими нормативно-правовими актами, передбачені щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів.

Основна умова для такої відпустку - безпосередня зайнятість працівників на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах не менш як половину тривалості робочого дня.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

При цьому конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відпустку надають пропорційно фактично відпрацьованому часу (п. 6 і 7 Порядку застосування Списку, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.1998 р. № 16).

У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, робіт, професій і посад.

Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, проводить роботодавець.

Тож, оскільки законодавство не визначає, у якій спосіб проводити облік на роботах з особливим характером праці, підприємство самостійно приймає рішення щодо ведення такого обліку.

Джерело: лист Держпраці від 13.07.2022 р. № 2419/4/4.1-ЗВ-22а.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини