Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гетманцев просить усунути прогалини у порядку блокування податкових накладних

Реклама

Голова профільного податкового комітету ВРУ Д.Гетманцев звернувся до Мінфіну та ДПС з приводу усунення деяких прогалин в системі блокування податкових накладних, які подекуди використовуються податківцями з порушенням прав платників.

Запит від комітету стосувався двох аспектів:

1. Щодо врахування/неврахування таблиці даних платника податку.

Аналіз отриманих скарг від платників податків свідчить що комісії органу ДПС, використовуючи положення п. 19 Порядку № 1165 (контролюючий орган при надходженні інформації, що свідчить про надання платником. недостовірної інформації в таблиці даних платника податку, яка врахована, зокрема в автоматичному режимі) приймають рішення про неврахування таблиці даних платника податку. На практиці таке неврахування таблиці даних відбувається раптом через значний проміжок часу, навіть більше через півроку, коли платник здійснював на постійній основі діяльність та реєстрацію податкових накладних по врахованих згідно таблиці даних кодів видів економічної діяльності платника ПДВ згідно з КВЕД, кодів товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодів послуг згідно з ДКПП, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником ПДВ, ввозяться на митну територію України.

Тобто в рішеннях про врахування/неврахування таблиці даних платника ПДВ в підставах про не врахування не зазначається:

- конкретна податкова інформація, що свідчить про здійснення платником податку ризикових операцій (назва СГ, обсяги постачання товару/послуги, відсутність активів, ліцензій та інше);

- чітка інформація про невідповідність зазначених в таблиці видів діяльності наявним у платника податку основним засобам та даних щодо відомостей про об'єкти оподаткування.

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

2. Щодо критеріїв ризиковості платника ПДВ.

При встановленні відповідності платника критеріям ризиковості згідно п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість (Додаток 1 до Порядку № 1165), зокрема, у контролюючих органах наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань ї функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації податковій накладній/розрахунку коригування, контролюючими органами:

- не зазначається період, за який враховується податкова інформація (місяць, квартал, рік);

- не зазначається розмір, обсяг, питома вага ризиковості, наприклад, розмір ризикової операції складає 2% чи 30% від загальної суми ПК. Тобто, чітко не визначено поріг ризикових товарів, що дозволяє маніпулювати на визначенні статусу ризиковості як при 2% податкового кредиту, так і при більше 50%;

- в рішенні про відповідність критеріям ризиковості платника податків не передбачено конкретної (детальної) інформації щодо підстав для включення до «ризикових» (назва СГ, обсяг, номенклатура товару/послуги, зміст ризиковості та інше).

Також за наведеною інформацією платників підставою для віднесення платника до категорії ризикових можуть бути суб'єктивні (формальні) причини, зокрема такі, як декларування від'ємного значення об'єкту оподаткування, відсутність в контролюючому органі інформації про об'єкти оподаткування (факт неподання ф. № 20-ОПП), несплата донарахованих сум по акту перевірки, наявність податкового боргу, а також під час воєнного стану - смерть посадової особи, засновника платника податку, тощо.

Тож, фактично контролюючий орган лише наводить у рішенні посилання на те, що у нього наявна податкова інформація, яка свідчить про наявність ознак здійснення ризикових операцій платником.

Ексклюзивна пропозиція LIGA360:Бухгалтер - 2 за ціною 1! Купуєте рішення LIGA360 - обираєте ще одне у подарунок. Дізнайтеся про акційну пропозицію серпня за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини