Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відшкодування працівнику витрат у зв’язку із роз’їзним характером робіт оподатковують – ДПС

Реклама

В Головне управління ДПС у Дніпропетровській області розповіли про оподаткування ПДФО відшкодованої вартості проживання та проїзду найманих працівників у зв'язку із роз'їзним характером робіт.

Податківці відсилають до розділу І Інструкції № 59, згідно якої службові поїздки працівників, постійна робота яких проходить у дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер, не вважаються відрядженнями, якщо інше не передбачено законодавством, колдоговором, трудовим договором (контрактом) між працівником і роботодавцем.

Тобто, колдоговором повинно визначатись, чи вважають службові поїздки працівників в інші населені пункти службовим відрядженням або роботою, що має роз'їзний (пересувний) характер.

Якщо колдоговором передбачено, що службові поїздки відповідних категорій працівників - це робота, яка постійно проводиться в дорозі і має роз'їзний характер, тоді таким працівникам відшкодовуються витрати на проїзд до місця відрядження і назад, а також на наймання житлового приміщення в порядку, визначеному КМУ для відряджень у межах України і за кордон відповідно до постанови КМУ від 31.03.1999 р. № 490.

До оподатковуваного доходу включають доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику ПДФО відповідно до умов трудового договору (контракту) (пп. 164.2.1 ПКУ).

Тож, якщо колдоговором визначено, що службові поїздки працівників в інші населені пункти є роботою, що має роз'їзний (пересувний) характер і не є відрядженням, то відшкодування витрат на проїзд до місця відрядження (роботи) і назад, а також на наймання житлового приміщення таким працівникам підприємством, розглядають як компенсаційні виплати, які включаються до складу зарплати і оподатковують.

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано в рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини