Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За сплату ПДФО до неналежного місцевого бюджету штрафуватимуть — законопроєкт

Реклама

Нардепи знову звернули увагу на ситуацію, коли юридична особа фактично здійснює свою діяльність в межах кількох адміністративнотериторіальних одиниць, однак навмисно не реєструє відокремлені підрозділи для уникнення виконання обов'язку щодо сплати ПДФО до відповідних бюджетів місцевого самоврядування. Адже чинне законодавство передбачає сплату (перерахування) ПДФО до відповідного бюджету місцевого самоврядування за місцезнаходженням податкового агента, тобто юридичної особи або її відокремленого підрозділу.

У свою чергу відповідальність у вигляді штрафу застосовують до платника податків лише у разі ненарахування, неутримання, несплати (перерахування), сплати (перерахування) не в повному обсязі податків у джерела виплати, не встановлюючи відповідальності за перерахування податку не до відповідного бюджету.

Все це створює диспропорції у розподілі надходжень та видатків між бюджетами місцевого самоврядування.

Виправити це покликаний зареєстрований законопроект № 8018 від 12.09.2022 року.

Замов LIGA360 та отримуй аналітику й консультації з “гарячих” тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Він пропонує, що ПДФО, нарахований працівникам, які під час виконання ними трудових функцій переважно перебувають за неосновним місцем обліку податкового агента - юридичної особи, має сплачуватися (перераховуватися) до відповідного бюджету місцевого самоврядування за неосновним місцем обліку податкового агента.

Окрім того, передбачено встановити штраф для податкового агента за порушення порядку сплати ПДФО, що призвело до зарахування сум податку до неналежного бюджету, у розмірі 680 гривень за кожне таке порушення. Такий штраф не застосовуватимуть у випадку, якщо податковий агент самостійно вживатиме заходів, необхідних для ініціювання перерахування помилково сплаченої суми податкового зобов'язання до належного бюджету.

Також читайте - «Як штрафують податкових агентів за порушення з ПДФО та ВЗ».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини