Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС повідомила, чи штрафують в період війни за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних

Реклама

Податківці відповіли, чи застосовують штрафи за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН та за неподання/несвоєчасне подання електронних документів, які містять дані про фактичні залишки пального та обсягу обігу пального або спирту етилового, вчинені під час воєнного стану.

За відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок щодо дотримання термінів реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ).

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків та перелік документів на підтвердження затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225.

Переглядайте статтю «Подай звіт про те, що не можеш його подати, або Про Порядок підтвердження (не)можливості виконання податкового обов'язку».

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано у рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

За його вимогами підставою неможливості виконання платниками податків податкових обов'язків є, зокрема, можливість витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового та їх знищення надалі внаслідок складання та реєстрації акцизних накладних, та/або подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, та/або подання заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними тощо (виключно в частині виконання визначених обов'язків).

Тож штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН та за неподання/несвоєчасне подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, вчинені під час дії воєнного стану, до суб'єктів господарювання не застосовують.

Такі податкові обов'язки повинні бути виконані суб'єктом господарювання протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 114.09 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини