Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зарплата та відпускні за наступний місяць: як нараховувати ЄСВ

Реклама

ДПС розмістила відповідь на питання, як визначати базу для нарахування ЄСВ найманому працівнику, якому нарахована зарплата та відпускні за поточний та майбутні періоди.

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, то суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах (несення військової служби) повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством.

Водночас при нарахуванні зарплати (доходів) працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставку ЄСВ застосовують до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Стосовно однієї застрахованої особи допускається декілька записів у додатку 1 до податкового розрахунку, коли упродовж одного звітного (податкового) періоду застрахованій особі були здійснені нарахування виплат за поточні та майбутні (відпускні, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами), за минулі (тимчасова непрацездатність та перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і нарахування сум зарплати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання якої (яких) перевищує календарний місяць, а, також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду - сум середньої заробітної плати за вимушений прогул) періоди.

Тож нарахування ЄСВ працівнику, якому розраховують відпускні за поточний і майбутній періоди, здійснюється за кожен період окремо. При цьому сплачують ЄСВ з усієї суми нарахованих відпускних у місяці, в якому були здійснені нарахування.

Для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць (сума нарахованої зарплати за відпрацьований час та частина відпускних, нарахованих за час перебування працівника у відпустці в поточному місяці) не перевищує розміру мінімальної зарплати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ.

При цьому ЄСВ на суму другої частини відпускних нараховують на фактично нараховану суму, оскільки ці доходи включають до бази нарахування ЄСВ майбутнього періоду.

Джерело: роз'яснення із категорії 201.04.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини