Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС роз’яснила долю податкового кредиту з ПДВ за товарами, знищеними бойовими діями

Реклама

Суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту з операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені, (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період воєнного стану, не включають до обрахунку суми бюджетного відшкодування. Норма закріплена в пп. 69.29 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ - нагадують в Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків.

Такі суми ПДВ зараховують до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до їх повного погашення за рахунок податкових зобов'язань.

Також тимчасово, упродовж воєнного, надзвичайного стану, не вважають використаними платником податку в неоподаткованих ПДВ операціях, або в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари, придбані в оподатковуваних ПДВ операціях, знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану (п. 321 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ). До наведених у цьому пункті операцій норми п. 198.5 ПКУ не застосовують.

Для фіксації знищення (втрати) товарів внаслідок дії обставин непереборної сили у період воєнного, надзвичайного стану ДПС радить:

- провести інвентаризацію;

- звернутися до органів ДСНС, які мають скласти акт пошкодження майна із зазначенням причини;

- звернутись до місцевих органів влади, які можуть додатково підтвердити факт знищення товарів;

- здійснити всі можливі заходи з фіксації факту пошкодження майна (фото/відео зйомка).

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано у рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини