Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як звільнити працівників у разі знищення виробничих засобів — Держпраці

29 вересня 2022, 09:55
621
0
Реклама

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці надало роз'яснення щодо звільнення працівників у разі знищення виробничих засобів. Внаслідок військової агресії російської федерації багато виробничих фондів було зруйновано і працівники залишилися без подальшої можливості працювати на таких підприємствах.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX (далі - Закон № 2352-IX), який набрав чинності 19.07.2022 р., встановив особливий порядок вивільнення працівників у зв'язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв'язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій (п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП). Цей порядок відрізняється від загальної процедури вивільнення, передбаченої ч. ч. 1-3 ст. 492 КЗпП.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Вичерпний перелік вимог при звільненні працівника відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП встановлюється ч. 6 ст. 492 КЗпП, а саме:

- персональне попередження працівника не менш ніж за 10 календарних днів;

- надання інформації про заплановане вивільнення працівників первинним профспілковим організаціям, включаючи інформацію про причини вивільнення, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про строки проведення звільнення не пізніше ніж за 10 календарних днів;

- повідомлення державної служби зайнятості про заплановане вивільнення працівників, а також проведення протягом п'яти календарних днів консультацій з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведення їх кількості до мінімуму або пом'якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень (у разі, якщо вивільнення є масовим).

Про різні нюанси кадрового обліку та оплати праці читайте в підбірці матеріалів сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини