Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес може купувати валюту для відряджень: в ДПС назвали умови та обмеження

Реклама

Українські компанії і ФОП, представництва юридичних осіб - нерезидентів мають право проводити розрахунки щодо забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон, а також розрахунки з оплати представницьких витрат на організацію офіційних заходів за кордоном, із використанням знятої для цих цілей із власних поточних рахунків готівкової іноземної валюти. Така можливість прописана в п. 42 розділу VI Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 2.

Аби провести валютні операції із купівлі/продажу/обміну іноземної валюти/банківських металів до банку подається заява на купівлю або продаж іноземної валюти або банківських металів. Її подають в довільній формі, а реквізити визначаються в договорі банківського рахунку або іншому договорі, укладеному між банком і клієнтом.

Клієнти уповноважених установ не подають документи, що свідчать про наявність у них підстав/зобов'язань для валютних операцій у незначному розмірі з купівлі іноземної валюти, переказу іноземної валюти/банківських металів/гривні, уключаючи переказ іноземної валюти, що була куплена раніше в незначному розмірі, у разі зміни еквівалента купленої валюти за рахунок зміни курсів іноземних валют на дату здійснення переказу. Інформація щодо мети купівлі, переказу та документів, на підставі яких здійснюється купівля, переказ бенефіціару коштів в іноземній валюті/гривні та/або банківських металів, зазначається у Заяві та/або в платіжному дорученні.

Резиденту (юридичній особі/фізичній особі - підприємцю) дозволено упродовж одного дня здійснювати валютні операції з купівлі безготівкової іноземної валюти без підтвердження наявності підстав/зобов'язань для їх проведення на загальну суму, що не має перевищувати в сукупності 100000 євро включно (еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом грн. до іноземних валют, установленим НБУ на дату відповідної операції).

Водночас заборонено видачу в України готівкових коштів в іноземній валюті з рахунку клієнта в іноземній валюті в обсязі, що перевищує в еквіваленті 100000 грн у день (без урахування комісії банку), крім зняття готівкових коштів в іноземній валюті у випадках, визначених у підпунктах п. постанови Правління НБУ від 24.02.2022 р. № 18.

Тож суб'єкт господарювання може зняти в банку із власних поточних рахунків готівкову іноземну валюту, або купити іноземну валюту, для витрат на відрядження працівників за кордон на підставі заяви на купівлю іноземної валюти.

Джерело: повідомлення Головного управління ДПС у Полтавській області.

Маєте питання щодо валютних обмежень? Відповіді знайдете в LIGA360: Бухгалтер. Замов доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини