Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Валюта авансу відрізняється від валюти ціни отриманого товару: як завершується банківський нагляд

Реклама

В ДПС пояснили, як банк завершує валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків у випадку, якщо валюта авансового платежу відрізняється від валюти ціни отриманого товару.

Банк завершує валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, зокрема, у разі розрахунків за експорт, імпорт товарів в іноземній валюті сума незавершених розрахунків за операцією з експорту, імпорту товарів визначається за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату останньої події за відповідною операцією (остання дата платежу/надходження грошових коштів, дата поставки товару, дата зарахування зустрічних однорідних вимог) - зазначено в пп. 1 п. 9 розділу III Інструкції № 7.

Водночас в період воєнного стану банк не має права завершити валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з експорту/імпорту товарів на підставі документів про припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог (п. 14 прим. 6 Постанови № 18).

Банк для валютного нагляду за повнотою розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів використовує передбачені в договорі умови перерахування валюти ціни у валюту платежу, якщо згідно з умовами договору валюта платежу відрізняється від валюти ціни.

Однак норма, зазначена в абз. 1 п. 17 розділу IV Інструкції № 7, не застосовується, якщо в банку є підстави вважати, що операція з експорту, імпорту товарів може бути пов'язана з уникненням та/або невиконанням вимог, передбачених законодавством України, та призводить/може призвести до неотримання/недоотримання грошових коштів/товару резидентом.

Якщо в договорі немає умов, які дають змогу однозначно визначити курс (крос-курс), за яким здійснюється перерахування, та/або у випадках, визначених в абз 2 п. 17 розділу IV Інструкції № 7, банк для валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків використовує офіційний курс гривні до іноземних валют, установлений НБУ на дату платежу.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 11.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини