Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд змінив порядок інспектування Держаудитслужбою

Реклама

Кабмін постановою від 08.10.2022 р. № 1123 скоригував норми Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами.

По-перше, при потребі змінити період, що підлягає ревізії, після внесення в установленому порядку змін до плану заходів державного фінансового контролю (або отримання відповідного рішення суду в разі проведення позапланової виїзної ревізії) до програми ревізії вноситимуть відповідні зміни, які затверджуються та видаються у порядку затвердження програми ревізії. При цьому нове направлення не оформлюватимуть.

По-друге, у разі ненадання письмових пояснень протягом трьох робочих днів з дня отримання працівником об'єкта контролю переліку питань чи у разі відмови працівником об'єкта контролю від їх надання цей факт зазначатиметься в акті ревізії.

По-третє, у разі зупинення планової виїзної ревізії унаслідок дії непереборної сили чи введення воєнного або надзвичайного стану на території України чи в окремих її місцевостях, вона повинна бути завершена упродовж 60 робочих днів після припинення дії непереборної сили чи припинення/скасування воєнного або надзвичайного стану відповідно.

По-четверте, по-новому викладено норми, які стосуються зустрічних звірок.

По-п'яте, коли на об'єкті контролю бухгалтерський облік ведеться на договірних засадах спеціалістом з бухгалтерського обліку - самозайнятою особою чи підприємством, які провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності, акт ревізії підписуватиме керівник об'єкта контролю.

Також визначено особливості:

- ревізії об'єктів контролю, до складу яких входять відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи;

- складення документів в електронній формі та проведення ревізій за документами, складеними в електронній формі.

Готуєте фінансову й бюджетну звітність у жовтні? Шукайте рекомендації в LIGA360, а також скористайтеся інструментами онлайн-звітності. Замовте LIGA360 прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини