Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила особливості сплати плати за землю в умовах війни

Реклама

За відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності тощо, то такі платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Починаючи із 6 вересня 2022 року діє наказ Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225, який затвердив Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків.

При неможливості виконати податковий обов'язок платник податків не пізніше 30 вересня 2022 року мав подати заяву про відсутність такої можливості разом з вичерпним переліком документів (копій документів), інформації, які передбачені Переліком, затвердженим наказом № 225, до контролюючого органу.

У разі відсутності у платника податків можливості подати таку заяву та відповідні документи (копії документів) не пізніше 30 вересня 2022 року, платник податків подає заяву та відповідні документи (копії документів), одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових обов'язків, але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків.

Платники податків, які на 6 вересня 2022 року та після цієї дати виконували податкові обов'язки, але у зв'язку із військовою агресією Російської Федерації втратили можливість їх виконувати, подають заяву та відповідні документи у термін протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливостей платника податків.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів або належним чином засвідчених копій таких документів, зокрема, документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю, контролюючий орган, до якого звернувся платник плати за землю, проводить упродовж 10 робочих днів перерахунок суми податку (п. 286.5 ПКУ).

ДПС інформує, що сформовано понад 5,6 млн податкових повідомлень-рішень по платі за землю з фізичних осіб на суму 2,3 млрд грн.

Стикнулися з проблемою при поданні звітності? Відповідь знайдете у LIGA360:Бухгалтер. Аналітика, роз?яснення законодавчих змін, алгоритми дій для бухгалтера та сервіси онлайн-звітності - усе на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини