Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд затвердив особливості публічних закупівель на час війни

Реклама

Уряд встановив постановою від 12.10.2022 р. № 1178 особливості публічних закупівель на час воєнного стану - повідомило Мінекономіки.

Тепер закупівлі можна буде проводити в системі Prozorro за новою процедурою. Водночас розширюються рамки використання каталогів Prozorro Market.

Завдяки постанові Уряду в системі Prozorro з'являється процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачає скорочення строків повноцінних тендерів у Prozorro, що дозволить замовникам проходити закупівлі вдвічі швидше, ніж раніше.

Також знято низку обмежень, які впливали на успішність торгів. Тендер в Prozorro можна провести з пропозицією лише від одного учасника (а не мінімум двох, як раніше), що підвищить кількість успішних закупівель в електронній системі, залишаючи при цьому можливість для відкритої конкуренції на торгах.

Окрім того, знято обмеження щодо підняття ціни за одиницю закупівлі у 10% в разі коливання цін на ринку. Це дозволить не розривати договори в разі суттєвої зміни ціни на ринку та не проводити нові торги.

Прийняте рішення також дозволяє максимально використовувати переваги Prozorro Market, зокрема, знімає обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тож закупівельники зможуть майже в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій.

Отримали й нові пороги для обов'язковості закупівель у Prozorro. Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити, якщо вартість закупівель дорівнює або перевищує 100 тис. грн; для послуг з поточного ремонту - 200 тис. грн; робіт - 1,5 млн грн.

Відкриті торги за новою процедурою передбачають можливість для постачальників оскаржувати умови та результати тендера в Антимонопольному комітеті.

Водночас враховані особливості та обмеження для закупівель під час воєнного стану. Залишається великий перелік підстав для укладання прямих договорів для нагальних та оборонних потреб: в такому випадку достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro. При цьому чутливу інформацію про місце постачання чи місцезнаходження замовника та постачальника можна буде приховати. Також затверджена заборона на закупівлю товарів та послуг з постачальниками, пов'язаними з росією і білоруссю.

Готуєте фінансову й бюджетну звітність у жовтні? Шукайте рекомендації в LIGA360, а також скористайтеся інструментами онлайн-звітності. Замовте LIGA360 прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини