Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про скасування звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю переданий на підпис Президенту України

Реклама

Голова ВРУ підписав 19.10.2022 року і передав на підпис Президенту України нещодавно ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 р. № 2682-ІХ.

Раніше ми повідомляли, що профільний комітет Ради підтримав скасування звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю.

Передусім прийнятий Закон повинен запустити обмін інформацією з Державного реєстру з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями тощо. Такі дані дозволять обраховувати квоту на працевлаштування людей з інвалідністю, адміністративно господарські санкції.

Також обмін інформацією дозволить скасувати паперову звітність до цього Фонду роботодавцями, яка дублює електронну.

До того ж отримана від ПФУ інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, буде підставою для перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі з використанням даних Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності проводитиме визначення підприємств, установ та організацій, у т.ч. підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць, та надсилатиме їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік.

Також передбачено, що для обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальник подаватиме відомості про працівника щодо переведення на іншу роботу (посаду), звільнення, поновлення на роботі, призупинення/поновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складення присяги, належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов'язковим медичним оглядам. Якщо особа зобов'язана проходити профілактичний медичний огляд, до реєстру застрахованих осіб буде вноситься інформація про обов'язковість проходження особою такого огляду.

Хочете налагодити ефективну роботу HR-департаменту? Спробуйте рішення LIGA360 для команд. Моніторте репутацію роботодавця, діліться підбірками документів та інструкціями для роботи, обговорюйте професійні новини. Замовте LIGA360 прямо зараз за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини