Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ дозволив безлімітно купувати валюту на депозит, який повернуть у гривні

Реклама

Починаючи із 21 жовтня 2022 року НБУ запроваджує новий інструмент, який дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а НБУ - зберегти міжнародні резерви - повідомляє пресслужба НБУ.

Тепер громадяни зможуть купувати долари США за офіційним курсом НБУ з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов'язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день зворотної операції.

Суму та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежують.

Відсоткову ставку за депозитом встановлюватимуть відповідно до процентної політики банків, строк депозиту - від 6 місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.

Банки для нівелювання власного валютного ризику зможуть купувати долари США в НБУ на суму таких депозитних операцій за офіційним курсом та надалі розміщуватимуть придбану валюту на окремому рахунку в НБУ. Банки не матимуть можливості використовувати цю валюту на інші цілі, крім її обов'язкового зворотного продажу НБУ за актуальним офіційним курсом після закінчення терміну таких валютних депозитів.

Для компенсації банкам витрат від таких операцій НБУ нараховуватиме відсотки на валютні залишки на відповідному окремому рахунку в НБУ з виплатою їх у гривні.

Зміни закріплені постановою Правління НБУ від 20.10.2022 р. № 222.

Замов LIGA360 та отримуй аналітику й консультації з “гарячих” тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини