Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір підряду із фізособою на роботи підвищеної небезпеки неможливий – Держпраці

Реклама

Управління Держпраці у Сумській області відповіли, чи можна укладати ЦПД або договір підряду на виконання небезпечних робіт з фізичними особами.

Відповідь фахівців управління - ні, не можна.

Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки повинен одержати саме роботодавець з огляду на норми ст. 21 Закону України «Про охорону праці».

Виконують роботи підвищеної небезпеки, експлуатують (застосування) машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Оскільки роботодавець подає декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці на виконання конкретних видів робіт, то роботи підвищеної небезпеки, визначені декларацією, можуть виконуватись виключно працівниками такого роботодавця, а не особами, що надають послуги за ЦПД або договором підряду, за умови відсутності у них дозволів на виконання таких робіт.

До того ж неприпустимо оформляти ЦПД або договори підряду на виконання небезпечних робіт з особами, які не мають відповідних знань, досвіду та, у визначених законом випадках, допуску (дозволу), а також робіт, які мають постійний характер виконання.

Також переглядайте статтю «Чи можна прописувати в ЦПД вимоги до охорони праці».

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини