Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила неможливість повторного переходу упродовж року із загальної системи на єдиний податок зі ставкою 2%

Реклама

ДПС звертає увагу, що платниками єдиного податку третьої групи за пільговою ставкою 2% можуть бути юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, до яких не застосовують обмеження щодо обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Для обрання або переходу на спрощену систему з такими особливостями оподаткування суб'єкт господарювання подає до органу ДПС заяву, за результатами розгляду якої вважатиметься платником єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% доходу з наступного робочого дня після подання заяви.

При цьому платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% може самостійно відмовитися від особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Водночас пп. 298.1.4 ПКУ встановлено обмеження щодо можливості для суб'єктів господарювання, які перебувають на загальній системі, прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу ДПС. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Тому платники на загальній системі оподаткування, які у 2022 році скористались правом обрати єдиний податок за пільговою ставкою 2% та відмовились від її застосування, не можуть повторно упродовж поточного календарного року зареєструватися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2%.

Ключові бухгалтерські новини й аналітика - у рішенні LIGA360. Налайштуйте свою стрічку новин з обраних ресурсів, читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на єдиній платформі. Замовте зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини