Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін змінив правила обліку запасів

Реклама

Наказом Мінфіну від 07.10.2022 р. № 320 затверджені зміни до НП(С)БО 9 «Запаси». Відповідний документ запрацює із 1 січня 2023 року.

Маємо декілька точкових змін, зокрема:

1. Первісною вартістю вважатиметься фактична собівартість запасів, визначена відповідно до НП(С)БО 9 «Запаси».

2. Знижки, надані постачальником (продавцем), будуть формувати фактичні витрати, які складають собівартість запасів.

3. Витрати на зберігання, крім тих витрат, які необхідні у виробничому процесі перед наступним етапом виробництва, не включатимуть до первісної вартості запасів, а належатимуть до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені).

4. Перегляд первісної вартості матеріалів та інших допоміжних матеріалів, що призначені для виробництва продукції, і її коригування до рівня чистої вартості реалізації не проводитиметься, якщо очікується, що готову продукцію, виготовлену з них, буде реалізовано не нижче собівартості. Матеріали відображатимуться за чистою вартістю реалізації, якщо зниження ринкових цін на них призведе до того, що собівартість готової продукції перевищить чисту вартість реалізації.

5. У примітках до фінансової звітності наводитиметься інформація про:

- суму запасів, визнаних витратами протягом періоду;

- суму часткового списання вартості запасів до чистої вартості їх реалізації, визнану витратами, відповідно до п. 27 цього НП(С)БО 9 «Запаси».

6. Уточнено, що облік транспортно-заготівельних витрат ведеться на окремому субрахунку. При цьому вилучається згадка про субрахунок 289 "Транспортно-заготівельні витрати".

Ключові бухгалтерські новини й аналітика - у рішенні LIGA360. Налайштуйте свою стрічку новин з обраних ресурсів, читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на єдиній платформі. Замовте зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини