Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці вказала на умови звільнення працівників зруйнованого підприємства під час війни

Реклама

В Східному міжрегіональному управлінні Держпраці пояснили застосування роботодавцем п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП, за яким трудовий договір з ініціативи роботодавця може бути розірваний у випадку неможливості забезпечувати працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв'язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Ситуація роботодавця полягала в тому, що виробничі потужності підприємства (ангари, обладнання, інструмент) залишилися на території Маріуполя, які після авіаударів зруйновані. У трудових відносинах з підприємством до війни знаходилося 39 осіб, а сьогодні - 8 працівників. Роботою їх забезпечити неможливо. Тому директор підприємства вирішив звільнити працівників за п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП.

Обов'язковою умовою для звільнення за цією підставою має бути обґрунтована неможливість забезпечувати працівника роботою, визначеною трудовим договором та трудовою функцією, яка безпосередньо пов'язана з повним знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Документами, які підтверджують знищення майна, можуть бути:

- матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна;

- довідки органів внутрішніх справ України;

- акт про пожежу;

- офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо.

Розірвання трудового договору за такою підставою не вимагає дотримання положень ч. 3 ст. 40 КЗпП, але проводиться лише в випадку, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

Окрім того, роботодавцеві для мінімізації в майбутньому конфліктів та трудових спорів доцільно перед прийняттям рішення щодо застосування зазначеної норми забезпечити консультації з представниками працівників щодо неможливості забезпечувати в подальшому роботою внаслідок знищення майна та потужностей.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Використовуйте роботі статті:

- "Оптимізація" трудових відносин: чергові зміни до КЗпП й інших законів;

- Доступу до майна немає, первинка втрачена, бухоблік не ведемо: що робити?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини