Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівники, з якими призупинено трудові відносини, зможуть зберегти страховий стаж

14 листопада 2022, 10:55
12195
0
Реклама

На офіційному вебпорталі Федерації професійних спілок України нагадали, що наразі роботодавець має право призупинити дію трудового договору. Оскільки на час призупинення трудового договору зарплату роботодавець не виплачує, то відсутня база нарахування ЄСВ, і відповідно ЄСВ роботодавець не сплачує.

Аналогічна ситуація спостерігається і тоді, коли працівник знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати повний календарний місяць. Адже в такому випадку відсутня база нарахування ЄСВ.

Нагадаємо, що 04.11.2022 р. Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №7649 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні».

Відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 10 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування згідно з законопроектом №7649 будуть: «особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що укладається з Пенсійним фондом».

Отримай суперумови на рішення LIGA360 - тільки до дня народження LIGA ZAKON. Забронюй свою знижку до 18 листопада.

Більш того, договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування можна буде укласти в електронній формі через Портал Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка Дія, або через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Таким чином, наймані працівники, з якими призупинені трудові договори, з прийняттям законопроекту №7649 отримають право на добровільну сплату ЄСВ самостійно.

Також додамо, що форма договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та порядок його укладення затверджуватимуться ПФУ.

Зміни надають можливість особі самостійно визначати розмір страхових внесків, періодичності і строків їх сплати. Суми сплачених страхових внесків зараховуватимуться за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду, а у разі, якщо з урахуванням фактично сплаченого за особу єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідний місяць сума заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески, перевищуватиме максимальну величину заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, кошти зараховуються в рахунок наступного за таким місяця.

Інформація про сплату внесків до системи персоніфікованого обліку формуватиметься Пенсійним фондом України автоматично за фактом зарахування коштів, про що передаватиметься повідомлення в особистий кабінет застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини