Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як пропонують вирішити проблеми щодо блокування податкових накладних

16 листопада 2022, 12:50
1704
0
Реклама

Спілка українських підприємців пропонує шляхи усунення перешкоди у діяльності бізнесу в умовах воєнного стану та підвищень ефективність адміністрування ПДВ.щодо блокування податкових накладних.

За даними ДПС сьогодні:

- близько 11000 платників ПДВ отримали статус ризикового платника податків, який унеможливлює подальшу діяльність бізнесу та призводить до його руйнування та банкрутства;

- по всій країні понад два мільйони заблокованих податкових накладних.

Практично у кожного платника ПДВ зросли витрати на реєстрацію податкових накладних з ПДВ, аналогічно зросли витрати держави на моніторинг, зупинення та розблокування податкових накладних.

Для об'єктивного розгляду кожного пакету документів необхідно щонайменше 15 хвилин. За таких обставин ДПС для розгляду та прийняття рішень по двох мільйонах зупинених податкових накладних знадобиться 260 років. З огляду на представлену ДПС статистику прийняття рішень, комісія на один пакет витрачає 96 секунд, що ставить під сумнів об'єктивність розгляду.

Додаткового ускладнення проблемі блокування податкових накладних надають тривалі відключення електроенергії у державі, перервані ланцюжки постачання сировини та продукції через військові дії на окремих територіях, закриття публічних реєстрів податкової служби, зокрема реєстру платників ПДВ, обмежений час роботи сервісів ДПС для реєстрації податкових накладних.

Ключові бухгалтерські новини й аналітика - у рішенні LIGA360. Налайштуйте свою стрічку новин з обраних ресурсів, читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на єдиній платформі. Замовте зараз.

Враховуючи важливість забезпечення економічної діяльності підприємств, Спілка звернулася до Президента України з пропозицією надати доручення Уряду щодо негайного врегулювання проблемних питань бізнесу пов'язаних із блокуванням податкових накладних, зокрема шляхом:

1) повернення презумпції невинуватості платнику податків та запровадження автоматичної реєстрації заблокованих податкових накладних протягом 30 днів;

2) налагодження роботи сервісної функції ДПС в частині надання мотивованих пояснень бізнесу щодо причин блокування та відмов у прийнятті таблиць платника податків (наразі у рішеннях про блокування податкова посилається лише на пункти блокування, а не причини);

3) забезпечення цілодобової роботи електронних сервісів ДПС для реєстрації податкових накладних;

4) запровадження відповідальності посадових осіб ДПС за прийняття неправомірних рішень щодо блокування податкових накладних, безпричинного неприйняття таблиць платників податків або їх безпідставне скасування;

5) запровадження публічності даних про кількість заблокованих податкових накладних, щомісячного аналізу скарг бізнесу та ефективності роботи ДПС в частині адміністрування ПДВ.

Реалізація пропозицій Спілки усуне перешкоди у діяльності бізнесу в умовах воєнного стану та підвищень ефективність адміністрування ПДВ.

Скористайтеся поясненнями у статтях:

- Блокування ПН/РК: чергове "покращення" Порядку;

- Блокування податкових накладних: як воно відбувається;

- Зупинення реєстрації в ЄРПН РК: нюанси адміноскарження.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини