Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За цькування на роботі тепер відповідатиме роботодавець: прийнято Закон

Реклама

ВРУ на засіданні 16.11.2022 року схвалила у другому читанні законопроєкт № 5748, який дає визначення поняттю «мобінг» та закріплює заборону вчинення стосовно працівника дій, що принижують честь, гідність та ділову репутацію. Про це розповіла народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

«В Україні є доволі велика кількість випадків, коли люди на роботі потерпають від системних цькувань, образ, психологічного чи економічного тиску. Це явище, фіксується в усьому світі і давно вже врегульовано в більшості демократичних держав. Нарешті Україна також ухвалила відповідний законопроєкт. Тож тепер усі наші громадяни, які перебувають у трудових відносинах, мають розуміти, що вони перебувають під захистом закону, коли їх на робочому місці систематично ображають, принижують, безпідставно обмежують їх у виплатах або змінюють робоче місце, внаслідок чого працівники часто вимушені зимінювати роботу. При цьому враховується тиск і через соцмережі», - пояснила парламентарій.

Отримай суперумови на рішення LIGA360 - тільки до дня народження LIGA ZAKON. Забронюй свою знижку до 20 листопада.

Також Закон зобов'язує роботодавця вживати заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров'я працівників, здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, провадити інформаційні, навчальні та організаційні заходи із запобігання та протидії мобінгу (цькування).

Передбачена й адміністративна відповідальність за систематичне застосування різних форм мобінгу до працівника, а також умови, за яких роботодавець має відшкодувати моральну шкоду працівнику, який зазнав відповідного цькування.

Працівникові, який вирішив звільнитися через мобінг, гарантують виплату вихідної допомоги у розмірі не менше тримісячного середнього заробітку за рахунок роботодавця.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини