Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник захворів під час відпустки: чи оплачується лікарняний

Реклама

Чи оплачувати листок непрацездатності, якщо працівник захворів під час перебування у відпустці, - відповіли в Східному міжрегіонального управління Держпраці.

Дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, до щорічних відпусток не включають (ст. 78 КЗпП).

Якщо під час щорічної відпустки працівник захворів і в нього є листок непрацездатності, то невикористані дні такої відпустки повинні бути йому надані або шляхом продовження відпустки, або перенесення залишку відпустки на інший період, але тільки в межах 12 місяців після закінчення робочого року, за який надана така відпустка.

Рішення про продовження або перенесення відпустки приймають за згодою між працівником та роботодавцем.

Працівник зобов'язаний повідомити роботодавця про своє рішення продовжити або перенести відпустку на бажаний термін та про причини продовження або перенесення відпустки. Роботодавець видає наказ про продовження або перенесення відпустки. Підстава для такого наказу - листок непрацездатності та заява працівника. Відпустку продовжують або переносять на кількість календарних днів хвороби, що припадають на період відпустки.

Водночас допомогу по тимчасовій непрацездатності не надають за період перебування працівника у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням (п. 1 пп. 6 ст. 23 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування”).

Якщо період хвороби повністю припадає на час відпустки без збереження зарплати, незалежно від підстав надання такої відпустки - допомогу по тимчасовій непрацездатності за цей період не надають.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

У публікації "Працівник захворів під час відпустки: здійснюємо перерахунок відпускних" розповіли про те, як без помилок здійснити такі операції в обліку та відобразити їх у звітності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини