Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що змінять в порядку блокування податкових накладних: анонс Мінфіну

Реклама

Нещодавно Голова податкового комітету Ради інформував про заплановані Мінфіном зміни в критеріях ризиковості, які застосовують при блокуванні податкових накладних.

Тепер ДПС презентувала такі удосконалення роботи системи блокування податкових накладних, які напрацьовані Мінфіном.

Тож зміни передбачають:

1. Подовження операційного дня, який припадає на граничний строк реєстрації ПН/РК, з 0:00 до 24:00.

2. Розширення ознаки безумовної реєстрації ПН/РК, зокрема, виключено з моніторингу:

- ПН, в яких обсяг постачання не перевищує 5 тис. грн;

- РК, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5 тис. грн.

При цьому обсяг операцій у поточному місяці за такими ПН/РК не перевищує 500 тис. грн.

Максимум зручних інструментів для роботи бухгалтера - у рішенні LIGA360. Новини й аналітичні видання, форми та бланки, а також відповіді з актуальних питань воєнного стану й законодавчих змін. Замовити зараз.

3. Змінено форми рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості та рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника, а саме: тепер у відповідних полях рішень зазначатиметься детальна інформація, за якою встановлено відповідність критеріям ризиковості платника податку, тип операції (придбання/постачання), період господарської операції, код згідно з УКТЗЕД/ДКПП/умовним кодом товару, податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції.

Надано можливість повторно подати інформацію та копії документів на розгляд комісії регіонального рівня у разі прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Буде запроваджений довідник кодів податкової інформації, яка стане підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості. Коди визначатимуться ДПС та будуть розміщуватися на вебпорталі ДПС.

4. Критерії ризиковості стосовно неподання декларацій з ПДВ та неподання фінзвітності застосовуватимуться з урахуванням можливості/неможливості подання такої звітності в умовах воєнного стану (пп. 69.1 ПКУ).

5. Пом'якшення критеріїв ризиковості здійснення операцій, а саме:

- доповнення коефіцієнта націнки 1,5 у формулу визначення залишку товару, в межах якого можна реєструвати РК на зменшення суми податкових зобов'язань;

- не вважатиметься ризиковою операція, по якій складено РК по операціям з постачання електричної енергії, природного газу, теплової енергії.

5. Показники, за якими визначається позитивна податкова історія, визначено для платників податку, які перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи єдиного податку (сільськогосподарські підприємства).

6. Запроваджується разова автоматична реєстрація ПН/РК, що були зупинені у період з 14 жовтня 2022 року до дати набрання чинності запропонованих змін до постанови № 1165, якщо у таких ПН/РК зазначені операції з кодами товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що відображені у таблицях даних платника податку, по яким прийняте рішення про врахування.

Анонсовані зміни не є вичерпними та остаточними. Однак податківці запевняють, що це перший крок, який дозволить стабілізувати ситуацію з реєстрацією ПН.

Мінфін продовжуватиме роботу по змінам, які забезпечуватимуть ефективний автоматизований моніторинг ризикових операцій для виявлення податкових ризиків, зокрема в частині визнання платника податків таким, що відповідає критеріям ризиковості, та виключення платника податку з переліку ризикових.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини