Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий порядок бронювання працівників: ЄБА вказала на терміни прийняття

Реклама

Організація і порядок бронювання військовозобов'язаних проводитимуться за новим Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 04.11.2022 р. № 2732-IX. Документ запрацює наступного дня після його офіційного опублікування.

В ЄБА вказують, що цей Закон направлений на удосконалення системи бронювання, зокрема, скасування необхідності отримувати мобілізаційне завдання для бронювання працівника.

Законодавчі зміни передбачають, що порядок та критерії бронювання військовозобов'язаних мають бути визначені Урядом окремим документом, на розробку якого виділяють 2 місяці. Мова йде про процедуру та критерії за якими можна здійснювати бронювання критично-важливих для функціонування підприємств працівників, перелік критично важливих індустрій, можливий % бронювання працівників, тощо.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Бізнес сподівається, що розробка цих документів розпочнеться найближчим часом та профільні міністерства (які розроблятимуть процедури для кожної індустрій) долучать представників бізнесу до їх розробки, аби чітко прописати усі правила.

Наразі ситуація, особливо в деяких індустріях, вкрай критична. Наприклад, в енергетиці працівники працюють 24/7 аби відновлювати та налаштовувати пошкоджену інфраструктуру. Тож наявність більшої частини персоналу на підприємстві є критичною, аби процес відновлення був більш швидким. Тому в таких критично важливих індустріях як енергетика відсоток можливих бронювань варто передбачити більше 40%, аби країна могла тримати енергетичний фронт, адже більша частина працівників цього сектору економіки - чоловіки.

Також бізнес все ще очікує на запуск проекту «Е-відрядження», який би надав можливість підприємцям здійснювати короткотермінові робочі відрядження закордон. ЄБА повністю підтримує цю ініціативу та дуже очікує на її старт, адже, враховуючи нинішню ситуацію в країні, бізнес повідомляє, що наразі часом складно проводити вже навіть онлайн наради через складнощі зі зв'язком. Тож можливість короткострокового виїзду за кордон наразі тепер ще більш на часі - аби бізнес-процеси та взаємодія з міжнародними колегами продовжувалась.

Також читайте статті:

- «Військовий облік на підприємстві в умовах воєнного стану: вимоги та відповідальність»;

- «Бронювання військовозобов'язаних у воєнний час: чинні умови та порядок».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини