Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працюватимуть банки за умов тривалої відсутності електропостачання - рішення НБУ

7 грудня 2022, 14:50
2198
0
Автор:
Реклама

5 грудня 2022 р. набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 05.12.2022 р. № 239 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 25 лютого 2022 року № 23". Воно містить ряд положень щодо забезпечення банками безперервної діяльності, в тому числі в особливий період.

Національний банк зазначив, що разом із банками втілюється проєкт Power Banking - периметр, побудований на базі чергових банківських відділень, які надаватимуть клієнтам фінансові послуги в умовах тривалої відсутності електропостачання. При цьому чергові відділення забезпечуються усім необхідним обладнанням та каналами зв'язку для безперервної роботи за відсутності електрики, а також додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами, готівкою. Також організовано безперебійну роботу контактних центрів НБУ та банків для інформування клієнтів про місце розташування і графік роботи чергових відділень тощо.

Крім того, Національний банк звернувся до банків з ініціативою щодо запровадження "банкоматного національного роумінгу", що передбачає встановлення єдиних розширених лімітів та скасування додаткових комісій на зняття готівки власниками карток інших банків в банкоматах. Це розширить можливості оперативного та зручного доступу громадян до власних коштів. Найбільші банки вже долучилися до цієї ініціативи.

Хочете налагодити ефективну роботу бухгалтерії? Спробуйте рішення LIGA360 для вашого департаменту. Моніторте зміни законодавства, економте час на поданні звітності, діліться аналітикою та практичними рекомендаціями для роботи. Замовте LIGA360 прямо зараз за вигідною ціною.

Також підвищено окремі вимоги до банків, які, зокрема, стосуються:

  • визначення в кожному регіоні чіткого переліку чергових відділень (щонайменше 35% відділень), які будуть забезпечувати надання послуг клієнтам банку в разі тривалої відсутності енергопостачання, та необхідності забезпечення їх безперервної роботи;

  • інформування клієнтів щодо режиму роботи банків та їх відокремлених підрозділів із зазначенням переліку чергових відділень, адрес їх місцезнаходження, контактних номерів телефонів та графіка роботи чергових відділень;

  • підвищення заходів безпеки банківських операцій, включаючи операції з готівкою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини