Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи треба повідомляти про зміну місця роботи з основного на сумісництво в період призупинення трудового договору

Реклама

Департамент правового захисту апарату ФПУ відповів, чи обов'язково повідомляти про зміну місця роботи з основного на роботу за сумісництвом при призупиненому трудовому договорі.

Треба зважати, що законодавство про працю не передбачає можливості для працівника мати два основних місця роботи.

Працівник зобов'язаний повідомляти роботодавця, в якого він працює за основним місцем роботи, про визначення ним такого місця роботи як основного згідно з поданою ним заявою (до її відкликання), що вимагає п. 31 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Тому працівник зобов'язаний повідомляти роботодавця про основне місце роботи.

Однак призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX). Тож працівник, з яким призупинили трудовий договір, продовжує перебувати у трудових відносинах із підприємством та має основне місце роботи. Прийняти його на нову роботу на період призупиненого договору можна тільки за сумісництвом.

Як вже пояснювало Східне Міжрегіональне управління Держпраці, під час призупинення трудових відносин за попереднім місцем роботи, яке було для працівника основним, він має право працевлаштуватись у іншого роботодавця та визначити таке нове робоче місце основним. Згода роботодавця не потрібна. Працівнику достатньо повідомити роботодавця про укладення трудового договору та визначення нового місця роботи основним.

Аби змінити основне місце роботи, працівник повинен відкликати попередню заяву про визначення такого місця роботи основним. З дати заяви про відкликання ознака основного місця роботи змінюється на роботу за сумісництвом.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини