Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки рапортує про скорочення у два рази строків закупівель на час воєнного стану

Реклама

Швидкість укладання закупівельних угод за процедурою «Відкриті торги з особливостями» збільшилась вдвічі - констатує Мінекономіки. Це сталося завдяки тому, що Уряд змінив порядок публічних закупівель на час воєнного стану.

Після внесення нормативних змін більш гнучким інструментом став Prozorro Market. Адже Уряд зняв обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тож типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) можна купувати за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок значно зменшив адміністративне навантаження на закупівельників.

«Зросла значущість інструменту Prozorro Market: загальний обсяг закупівель через електронні каталоги перевищив 1 мільярд гривень. А успішні кейси закупівель навіть в умовах перебоїв з електропостачанням доводить те, що Prozorro Market є справді простим та зручним інструментом для швидких та прозорих закупівель», - розповіла заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

Конкурентні процедури в Prozorro Market дозволяють економити до 10% коштів замовників, тендерні процедури забезпечують економію понад 5%.

Також змінилися правила відкритих торгів з особливостями, якими було знято цілу низку обмежень, які раніше призводили до переоголошення тендеру чи розірвання договору. Закупівля може бути завершена з одним постачальником (а не двома, як раніше), також замовник може зреагувати на зміну ціни: відсутнє обмеження в 10% при піднятті ціни за одиницю в разі обґрунтованого коливання цін на ринку.

«Ефект від цього нововведення був таким, що вдвічі збільшилась швидкість проведення тендерів. Якщо раніше середня тривалість процедури складала 36 днів (у спрощених закупівлях - 20 днів), то зараз вона становить 18 днів», - пояснила Надія Бігун.

Використовуйте в роботу публікації:

- Практика застосування Закупівельних особливостей: консультації від Мінекономіки;

- Оборонні закупівлі за "нелімітованою" передоплатою тепер можливі.

Готуєте фінансову й бюджетну звітність? Шукайте рекомендації в LIGA360, а також скористайтеся інструментами онлайн-звітності. Замовте LIGA360 прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини