Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий розмір пенсійного збору при першій реєстрації легкового авто у 2023 році

5 січня 2023, 17:10
4770
0
Автор:
Реклама

Із 1 січня 2023 року змінилися розміри вартості збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових автомобілів на території України. Про це повідомили в МВС.

Нагадаємо, що розмір пенсійного збору при першій реєстрації легкового авто залежить від розміру прожиткового мінімуму. У 2023 році цей показник збільшився.

Нагадаємо, при першій державній реєстрації в Україні легкового автомобіля у разі його придбання у автосалоні або ввезення з-за кордону фізособи сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняв таких розмірах:

  • 3 % - якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

  • 4 % - якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

  • 5 % - якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

При цьому об'єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість.

Отже, з 01.01.2023 р. у разі першої реєстрації автомобіля на території України, незалежно від того, нова машина чи вживана, слід сплатити визначену вартість збору на обов'язкове державне пенсійне страхування за такими розрахунками залежно від вартості легкового автомобіля без урахування ПДВ:

- не перевищує або дорівнює 442860 грн - 3%;

- більше ніж 442860 грн, але не перевищує або дорівнює 778360 грн - 4%;

- більше ніж 778360 грн - 5%.

Суму збору потрібно сплачувати на бюджетні рахунки, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в сервісних центрах МВС.

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано в LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини