Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ставку ПДВ можна знизити до 10%: яку податкову реформу обговорюють в Офісі Президента

Реклама

Заступник керівника Офісу Президента з питань економіки та один з розробників проєкту антикорупційної податкової реформи Ростислав Шурма поділився баченням влади на зниження ставки ПДВ.

Він пояснив, що Україна має два варіанти дій стосовно того, як забезпечити відповідність вимогам ЄС про мінімальну ставку ПДВ в розмірі 15% навіть за умови лібералізації податкової системи та зниження податків до рівня 10%.

Перший шлях такий - повідомити представників ЄС про перехідний період та попросити ставку ПДВ в розмірі 10%. Проте водночас Україна зобов'язується прибрати всі пільги по ПДВ, які діють на сьогодні, бо окремі позиції оподатковуються по 7%, а деякі взагалі звільнені від сплати ПДВ.

Якщо цей варіант все ж заблокують, то залишиться ще один варіант, який є стандартною практикою серед країн-членів ЄС - встановити на необхідному (15-20%) рівні базову ставку ПДВ та одночасному ввести окрему, більш ліберальну ставку на більшість товарних позицій.

Окрім того, необхідно паралельно змінити архітектуру оподаткування та збалансувати фінансову систему за рахунок скасування пільг на видобуток корисних копалин та переглянути акцизи.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини