Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сума декретних в окремих місяцях не перевищує мінімальну зарплату: як нараховується ЄСВ

Реклама

В ДПС пояснили, як нараховувати ЄСВ працівнику за основним місцем роботи, якщо сума декретних в розрізі окремих місяців не перевищує розмір мінімальної зарплати.

Пам'ятаємо правило, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

В абз 2 пп. 2 п. 2 розділу IV Інструкції № 449 визначено, що нарахування ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, проводять за кожен місяць окремо таким чином:

- визначають середньоденний розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;

- визначають суму допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;

- визначають суму ЄСВ для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами за кожен місяць окремо на ставку ЄСВ.

Тож, якщо після розподілу суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами така сума за повний місяць становить менше мінімального розміру зарплати, ЄСВ обчислюють як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховують зазначену суму, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Коли листок непрацездатності починається упродовж місяця, де загальна сума нарахованого доходу (сума зарплати за відпрацьований час та сума допомоги по тимчасовій непрацездатності) становить менше мінімального розміру, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Якщо листок непрацездатності закінчується упродовж місяця, де сума допомоги по тимчасовій непрацездатності не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22%. При цьому необхідно здійснити донарахування до розміру мінімальної зарплати та відобразити в звіті за звітний період, на який припадає останній місяць листка непрацездатності.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 201.04.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Додатково переглядайте публікацію «Середня зарплата для оплати лікарняних і декретних: що змінилося з 1 січня 2023 року».

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини