Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Декретні для ФОП виплачені ПФУ: чи оподатковуються

7 лютого 2023, 16:30
1113
0
Автор:
Реклама

Не оподатковується ПДФО та військовим збором дохід, у вигляді суми допомоги по вагітності та пологах, що виплачується фізичній особі - підприємцю ПФУ. Про це ДПС повідомила в черговому роз'ясненні із категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Доходом ФОП є дохід, отриманий зазначеною особою виключно від здійснення підприємницької діяльності.

Так, у разі якщо ФОП на загальній системі оподаткування отримує інші доходи, ніж від підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків - фізичних осіб.

Водночас, до складу доходу ФОП - платника єдиного податку, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли зокрема від ПФУ.

Отже, дохід у вигляді страхових виплат, який виплачується ПФУ, не включається до доходу ФОП, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків - фізичних осіб.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. ІV ПКУ, відповідно до п.п. 165.1.1 якого не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума допомоги по вагітності та пологах, сума страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом.

Радимо ознайомитись також із матеріалом «Податкова звітність ФОП за 2022 рік: особливості подання в разі зміни групи або системи оподаткування«.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини