Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Федерація роботодавців закликає вирішити проблему із довідками від ДПС, які необхідні для бронювання працівників підприємств

Реклама

Починаючи із 31 січня 2023 року діє постанова Уряду, яка визначила новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників. Про те, кого із військовозобов'язаних можна забронювати за новим порядком, ми описували за посиланням. Йдеться про постанову КМУ від 27.01.2023 р. № 76.

Однак в Федерації роботодавців України наголосили на одній із проблем, з якою стикнулися роботодавці.

Підприємства відносять до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період за умови відповідності трьом з семи критеріїв.

Один з критеріїв - загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року, яка має перевищує еквівалент 1,5 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство.

Проте при зверненні підприємств за такою довідки органи ДПС масово відмовляють підприємствам, аргументуючи відсутністю форми довідки та відповідного порядку її оформлення та видачі.

Інший критерій - відсутність заборгованості із сплати ЄСВ, яка підтверджується теж довідкою або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства.

При зверненні підприємств за довідкою про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ органи ДПС також відмовляють, керуючись вищенаведеною аргументацією.

При цьому витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами можна отримати лише через 15 робочих днів.

Це значно гальмує отримання необхідних документів для підтвердження відповідності цим критеріям, що робить нову процедуру бронювання практично непрацюючою.

Саме тому ФРУ закликала профільний комітет ВРУ надати роз'яснення або доручити ДПС терміново розмістити в Базі знань ДПС консультацію щодо процедури отримання платниками податків вказаних довідок або витяг з інформаційної системи органів ДПС як при безпосередньому зверненні платника податків до органу ДПС, так і за допомогою Електронного кабінету платника податків. Це дозволить розблокувати процедуру бронювання військовозобов'язаних.

Додатково переглядайте:

- Для працівників телеком та ІТ-компаній затвердили особливі умови бронювання від мобілізації;

- Як бронюють від мобілізації працівників сільгосппідприємств - роз'яснення Міністерства.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини