Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можуть змушувати залишатися на робочому місці під час повітряної тривоги – Держпраці

Реклама

Чи вправі роботодавець змушувати працівників виконувати свої посадові обов'язки під час оголошеної повітряної тривоги? Пояснення надали в Північно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Керівник суб'єкту господарювання зобов'язаний забезпечувати цивільний захист як своїх працівників, так і клієнтів/відвідувачів, у т. ч. під час оповіщення про повітряну тривогу в населеному пункті, де розташоване підприємство. Адже громадяни України мають право на отримання інформації про надзвичайні ситуації або небезпечні події, що виникли або можуть виникнути (ст. 21 Кодексу цивільного захисту України).

Роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону (ст. 153 КЗпП).

Однак прямої відповідальності за роботу підприємства під час повітряної тривоги чинне законодавство України наразі не передбачає.

Коли перебуваючи на робочому місці пролунала сирена, потрібно виконати заходи, передбачені на такий випадок у внутрішньому документі по підприємству - інструкції або плані реагування.

Також переглядайте статтю «Працівник не може звільнитися через бойові дії: як працевлаштуватися в іншому місті».

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини